A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleménye

2023. 11. 16.

Budapest, 2023. november 16., csütörtök (OS) - Az FDSZ Elnöksége tiltakozik Ádám Zoltánnak, munkajogi védettséggel bíró Corvinus egyetemi tisztségviselőjének rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal történt elbocsátása ellen.

Az elmúlt hetek médianyilvánosságában élesen mutatkozott meg, hogy milyen mélyen felzaklatta a felsőoktatás életét az ún. modellváltás, amelynek következményeként közalkalmazottakból a Munka törvénykönyve alá tartozó munkavállalókká váltunk. Azonnali hatályú, rendkívüli felmondással elbocsátották ugyanis Budapesti Corvinus Egyetemről a docenst, aki néhány hónappal korábban eljárást kezdeményezett egy etikai ügyben.

Ádám Zoltán szakszervezetünk Corvinus egyetemi szervezetének munkajogi védettséggel bíró tisztségviselője volt, akinek munkaviszonyát az egyetemi szakszervezet hozzájárulása nélkül nem lehetett volna rendes felmondással megszüntetni! Az elbocsátás eddig megismert indokai – néhány email nem szándékos el nem küldése, illetve egy vezető által kifogásolt hangnem – nem látszanak megalapozni nemhogy rendkívüli, azonnal hatályú felmondást, de semmilyen elbocsátást sem. Bízunk abban, hogy a bíróság meg fogja állapítani Ádám Zoltán elbocsátásának jogellenességét.

Tiltakozunk a szakszervezeti munkajogi védettséget kijátszó ilyen munkáltatói eljárás ellen és szolidaritásunkat kinyilvánítva követeljük elbocsátott kollégánk visszahelyezését állásába!

Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete