Tényleg siralmasak a fizetések az állami egyetemeken, a legfiatalabb oktatók alapbére a minimálbért sem éri el

2023. 01. 24.

Az állami egyetemek tanársegédeinek alapbére alacsonyabb, mint a 2023-as minimálbér – erre hívták fel a figyelmet ELTE-s dolgozók szerdán.

Valóban siralmasak a fizetések, a legfiatalabb – de mesterdiplomával, nyelvvizsgákkal, doktori fokozattal, de minimum megkezdett doktori tanulmányokkal rendelkező – oktatók fizetése még a 2021-es és 2022-es emelés után is alig több, mint a magyarországi átlagbér fele. Az alapítványi egyetemeken valamivel jobb a helyzet, de nagyok a különbségek: könnyen előfordulhat, hogy ugyanabban a munkakörben az egyik intézményben bruttó 340 ezer, egy másikban 550 ezer forintot lehet keresni.

A jelenlegi bértábla alapján a tanársegédi alapbér (ami bruttó 221 800 forint) alacsonyabb a 2023-as minimálbérnél – vagyis a bruttó 232 ezer forintnál. Az idei garantált bérminimum – bruttó 296 ezer forint – pedig még az egyetemi adjunktusi alapbérnél is magasabb – áll abban a nyílt levélben, amelyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) dolgozói küldtek el szerdán az Eduline szerkesztőségének.

Azt írták: a nyilvánossághoz kell fordulniuk, eddig ugyanis nem kaptak érdemi választ arra az állásfoglalásra, amelyet majdnem 650-en írtak alá és küldtek el az intézmény vezetőinek novemberben, és amelyben a bérek azonnali rendezését kérik...

A teljes hír az Eduonline oldalán olvasható.