Tagfelvétel

2024. 01. 09.

Belépés az FDSZ-BME Intézményi szervezetébe

Az FDSZ-BME Intézményi szervezetébe az alábbi belépési nyilatkozat kitöltésével tud belépni:

BME munkavállalói esetében:

Belépési nyilatkozat letöltése

BME hallgatói esetében:

Belépési nyilatkozat letöltése

ÜMSZ Kft. munkavállalói esetén

Belépési nyilatkozat letöltése


A kitöltött belépési nyilatkozatot beszkennelve küldje el az fdsz.bme@bme.hu e-mail címre, vagy adja le az Érdekképviseleti Iroda titkárságán (K épület I. emelet 1.).


Tagdíj összege, fizetés módja

BME munkavállalók

BME hallgatók és nyugdíjasok

ÜMSZ Kft. munkavállalók


Tagdíjak felhasználása
 


BME munkavállalók

 

2024. január 1.-én hatályba lépett az a törvény, amely megtiltja a közszférában a munkáltatóknak a tagdíj levonását és tovább utalását, ezért 2024. februártól a tagok kell utalják a Szakszervezet részére a tagdíjat.

2024. január 1.-től minden munkavállalóra egységesen a havi tagdíj:

3000 Ft/hó

a befizetési határidő minden hónap 10. napja.

Kedvezményezett neve: FDSZ-BME
OTP Bank 11711034-22403425

Közlemény rovatban „FDSZ-BME tagdíj” szöveget, a tag nevét és az adóazonosító jelét kell megadni.

A tagdíjfizetés elmaradása az aktív tagsági státusz automatikus megszűnését jelenti.

A tagdíjat lehet negyedéves, féléves, és éves rendszerességgel is utalni, de a Szakszervezetből történő kilépés esetén (pl. nyugdíjba vonulás, munkahely váltás, stb.) nem áll módunkban a tagdíjat visszafizetni.

A befizetett tagdíj mértékével csökkenthető a személyi jövedelemadó alap. Az FDSZ-BME állítja ki az adóigazolást, amelyet a tagnak kell benyújtania az adóhivatalnak. Ha valaki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, akkor minden évben december 31-ig jelezze e-mail-ben az elnökségnek. Az adóigazolást csak akkor tudjuk kiállítani, ha a tagdíjak a saját néven lévő bankszámláról kerültek elutalásra.

Amennyiben a havi rendszerességű tagdíjfizetést választja, akkor célszerű beállítani a bankban a rendszeres/állandó átutalási megbízást. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a különböző bankoknál a rendszeres/állandó átutalási megbízás beállításának leírását, amelyet, amelyet itt tud elérni.

 

BME munkavállalók szüneteltetett munkaviszony esetén

Szüneteltetett munkaviszony esetén (pl. fizetésnélküli szabadság, GYES, GYED, stb.) az éves tagdíj:

1500 Ft/év,

a befizetési határidő minden évben március 31.

Kedvezményezett neve: FDSZ-BME
OTP Bank 11711034-22403425

Közlemény rovatban „FDSZ-BME tagdíj, szmv” szöveget, a tag nevét és az adóazonosító jelét kell megadni.


 

BME hallgatók és nyugdíjasok

A BME hallgatói és a nyugdíjasok esetében a tagdíj:

1500 Ft/év

A tagdíjat minden évben március 31-ig, új belépők esetén a belépést követő hónap 10. napjáig kell elutalni az alábbi számlaszámra:

Kedvezményezett neve: FDSZ-BME
OTP Bank 11711034-22403425

Közlemény rovatban „FDSZ-BME tagdíj, hallgató” vagy „FDSZ-BME tagdíj, nyugdíjas” szöveget és a tag nevét kell megadni.ÜMSZ Kft. munkavállalók

A tagdíj összege a jövedelem 0,7 %-a, melyet a munkáltató utal a Szakszervezet részére.


 

Tagdíjak felhasználása

A Szakszervezet (FDSZ-BME) feladata az érdekképviselet mellett, a szociális és jóléti juttatások biztosítása nem csak a tagoknak, hanem minden egyetemi munkavállalónak.

A Szakszervezet elsődleges célja jelenleg, hogy növelni tudjuk a taglétszámunkat, és folyamatosan a dolgozói összlétszám 10 %-a felett tartsuk azt.

Hogy miért fontos ez?

Mert akkor tudjuk elkészíteni, elfogadtatni és folyamatosan életben tartani a Szakszervezet által a munkavállalók számára nyújtható legfontosabb védőhálót: a Kollektív Szerződést!

A tagdíjakból lehet fizetni pl. a kollektív szerződés elkészítéséhez felkért ügyvédet is.

A tagdíjbefizetések alapján tudjuk igazolni a taglétszámot, ami a kollektív szerződések tárgyalásához és hatályban tartásához elengedhetetlen, ezért fontos, hogy a tagdíj befizetésekben ne legyen elmaradás.

Az Egyetem a szociális juttatások összegét a Szakszervezet rendelkezésére bocsájtja, és ezzel kiegészítve a tagdíj befizetéseket segélyben részesíti a beadott kérelmek alapján - a kérelem mellékleteként becsatolt igazolások figyelembevételével - rossz anyagi helyzetben lévő kollégákat. A segélyezést azért intézi a Szakszervezet, mert akkor adómentes.

A tagdíj másik jelentős részét a Szakszervezet a jóléti juttatások keretében a hét üdülő (https://fdsz.bme.hu/index.php/udules/fenykepek) fenntartására fordítja. Fizeti a gondnokokat egész évben, fedezi a fenntartási, felújítási és rezsi költségeket. Az üdülők nem önfenntartóak, mert a kedvezményes, napi 2500 Ft/fő üdülési díj erre nem elég. Az üdülési díjat ennél jobban egyelőre nem tervezzük emelni, mert sok aktív és nyugdíjas kolléga csak ilyen díjak mellett tudja megengedni magának a nyaralást. Az üdülők felújítását részben a tagok segítségével, önerőből csináljuk.

A fenti szociális és jóléti juttatások – az eddigiekkel azonos módon – csak a tagdíj határidőre történő befizetése esetén vehetők igénybe.

A befizetett tagdíj 20%-át átutaljuk az országos FDSZ-nek.

A tagdíjból fizetjük az elnökség tiszteletdíját, amely pl. az elnök tiszteletdíja esetében 25.500 Ft/hó.